Proglašeni pobednici i pobednice Petog nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije

Tim studenata i studentkinja „Žad“ sa Pravnog fakulteta u Nišu, koji čine Miljana Stratijev, Aleksandra Stošić i Ivan Mitić, pobedio je na usmenom delu ovogodišnjeg Nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije „Osudi diskriminaciju“ koje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje po peti put.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je čestitala pobednicima i pobednicama, naglasivši da je ponosna što Srbija ima mlade pravnike i pravnice koji su spremni da se aktivno bave zaštitom ravnopravnosti i suzbijanjem diskriminacije i na taj način daju doprinos ostvarivanju ljudskih prava svih naših građana i građanki. Ona je istakla da je invaliditet kao osnov diskriminacije već godinama u samom vrhu po broju podnetih pritužbi našoj instituciji, kao i da je tokom 2017. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Nagradu je osvojio i tim „Ćilibar“ sa Pravnog fakulteta u Beogradu za najbolji pisani podnesak, a za najboljeg govornika izabran je Ivan Mitić , student Pravnog fakulteta u Nišu. Ove godine, takmičari su imali zadatak da pred sudom dokažu odnosno ospore slučaj diskriminacije na osnovu invaliditeta. Takmičenje je trajalo dva dana, a sudije su bili Bosa Nenadić, Nebojša Đuričić, Vida Petrović Škero, Nebojša Lazarević i Snežana Marković.

Cilj ovog takmičenja, na kome učestvuju studentkinje i studenti prava sa akreditovanih fakulteta u Srbiji, je da podstakne buduće pravnike i pravnice da unapređuju svoja znanja u oblasti ljudskih prava i u budućoj karijeri nastave da se bave zaštitom od diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/proglaseni-pobednici-i-pobednice-petog-nacionalnog-takmicenja-u-simulaciji-sudenja-iz-oblasti-diskriminacije">
back to top