Predstavljeni rezultati istraživanja o položaju starijih u gradovima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, učestvovala je na konferenciji povodom predstavljanja rezultata istraživanja “Starenje u gradovima – izazovi savremenog društva” koje je Crveni krst Srbije realizovao u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), sa ciljem da se ispitaju glavne potrebe starijih, daju optimalne preporuke za poboljšanje kvaliteta njihovog života i promovišu primeri dobre prakse.

Poverenica je istakla da je za prevenciju i suzbijanje diskriminacije starijih neophodno uvažiti njihove potrebe i probleme sa kojima se oni susreću. Ona je naglasila da podaci i preporuke iz ovog istraživanja daju smernice za definisanje strateških dokumenata, sveobuhvatnih programa i konkretnih mera usmerenih na obezbeđivanje najpotrebnijih oblika podrške, prvenstveno u oblastima brige i pomoći u kući, veće dostupnosti zdravstvene zaštite, prevencije i prilagođavanja infrastrukture.

Rezultati istraživanja su pokazali da starije osobe u gradskim sredinama imaju najveću potrebu za negom u svom domu, većom dostupnošću zdravstvenih usluga i javnog prevoza, kao i da je 9 odsto ispitanih zbog svojih godina veoma često bilo izloženo nekom obliku diskriminacije. Većina starijih se oseća bezbedno u svom neposrednom okruženju i gradu, dok 80 odsto ispitanika smatra da se prema njima odnose sa poštovanjem. Glavne preporuke ovog istraživanja se odnose na investiranje u infrastrukturu bez arhitektonskih barijera, veća ulaganja u pristupačan javni prevoz, društveni angažman starijih kroz rad, obrazovanje, umetnost i rekreaciju, ravnomernu razvijenost mreže zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite, informisanje o promenama u sistemu zdravstvenih i drugih usluga namenjenih starijima, organizovanje obuka za neformalne negovatelje, promociju zdravih životnih navika i borbu protiv starosne diskriminacije.

U istraživanju su učestvovali stariji od 65 godina koji žive u 16 urbanih sredina na teritoriji cele Republike.

Na konferenciji su govorili i Vesna Milenović, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Marija Raković iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), sociolog Gradimir Zajić i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top