Poverenica za zaštitu ravnopravnosti na otvaranju Prajd info centra

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je otvaranje Prajd info centra u Beogradu, prvog javnog prostora u centru grada u kome će građani i građanke svakodnevno moći da se informišu o aktivnostima organizacija koje se bave pravima LGBT zajednice.

Poverenica Janković je podržala formiranje jednog ovakvog centra i istakla da je izuzetno važno da ovakvo mesto postoji, zato što u korenu svake diskriminacije i nasilјa prema pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije leže neznanje i predrasude. Kako bi institucija bila još dostupnija građanima i građankama, poverenica je najavila da će zaposleni u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti svakog utorka, u periodu od 12-16 časova, u Prajd info centru svim zainteresovanima neposredno pružati informacije o postupku podnošenja pritužbi zbog diskriminacije, kao i o drugim aktivnostima Poverenika, usmerenim na postizanje pune ravnopravnosti.

Centar je svečano otvorio Goran Miletić, jedan od organizatora Beograd Prajda 2017, koji je podsetio na najvažnije istorijske trenutke LGBT aktivizma u Srbiji i najavio preko 50 događaja koji će biti održani tokom ovogodišnje Nedelјe ponosa. Na otvaranju centra takođe su govorile i Dragoslava Barzut iz udruženja Da se zna i Anita Mitić iz Inicijative mladih za lјudska prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top