POVERENICA U ŠETNJI ZA LЈUDSKA PRAVA ROMKINJA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je u šetnji Knez Mihajlovom ulicom u okviru kampanje “I prava Romkinja su lјudska prava” kojom se ukazuje na pravo na izbor partnera i skreće pažnja na maloletničke brakove kao kršenja prava dece i prava žena. Šetnju je organizovao Romski ženski centar „Bibija“ u sklopu Meseca romskog ženskog aktivizma.

Poverenica Janković je napomenula da se svaka druga pritužba po osnovu nacionalne pripadnosti odnosi na Rome i Romkinje, najviše zbog diskriminacije na poslu i prilikom zapošlјavanja, kao i ostvarivanja socijalnih i zdravstvenih prava. To je još jedan pokazatelј da je neophodno aktivno sprovoditi sve mere i politike kako bi se omogućilo pobolјšanje položaja romske nacionalne manjine, naglasila je poverenica.

Direktorka Romskog ženskog centra “Bibija” Slavica Vasić istakla je da se više od 50 odsto Romkinja udaje pre nego što napune 18 godina i ocenila da se država ne angažuje dovolјno u rešavanju ovog problema.

U šetnji od Trga Republike do Kalemegdana učestvovali su i direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović, kao i predstavnici i predstavnice više organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom lјudskih prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top