Poverenica sa Dekanom ETF-a o ravnopravnosti u IT sektoru

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta Milom Tomaševićem o značaju ravnopravnog učešća žena i drugih manjinski zastupljenih grupa u IT struci ali i o važnosti razvoja ovog sektora. Povod za sastanak je organizacija konferencije o primeni slobodnog softvera i otvorenog hardvera (PSSOH) koja će biti održana u oktobru ove godine na kojoj će povernica govoriti ravnopravnosti u ovoj oblasti.

Poverenica Janković je istakla da, iako, podaci govere da je povećano učešće žena u IT industriji, koja je jedna od najprofitabilnijih, nije i onih na rukovodećim pozicijama. Poverenica je istakla da je IT tegnologija otišla toliko daleko da može pomoći u rešavanju  brojnih društvenih problema  te da u tom kontekstu treba voditi računa o svim aspektima sprovođenja principa ravnopravnosti.

Dekan Tomašević ukazao je da je važno razmeniti iskustava i mišljenja u primeni slobodnog softvera i otvorenog hardvera , koji kako kaže, po definiciji građane  čini ravnopravnim.

Print Friendly, PDF & Email
back to top