Poverenica otvorila konferenciju Evropskog parlamenta mladih Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, otvorila je 12. Nacionalnu konferenciju Evropskog parlamenta mladih Srbije koja se ove godine održava pod njenim patronatom.

“Mladi su nosioci promena i vrlo je važno da uče o lјudskim pravima, načinu na koji funkcioniše politički sistem, da spoznaju svoju moć i činjenicu da od njih mnogo toga zavisi. Naš zadatak je da ih pripremimo i osnažimo da istražuju nove horizonte, pomeraju granice i vidike i budu inovartori promena u svom društvenom okruženju. Samo tako mogu stvoriti bolјi i ravnopravniji svet za buduće generacije. Zato mi posvećujemo veliku pažnju mladima i često se hvalimo da imamo mlade savetnike „Isterivače diskriminacije“ koji su moji najmlađi savetnici i promoteri tolerancije u svojim školama, porodicama i društvima – rekla je poverenica Brankica Janković.

Nacionalna konferencija Evropskog parlamenta mladih Srbije održava se od 10. do 15. jula u Beogradu. Na njoj učestvuje ukupno oko 200 učenika iz srednjih škola širom Srbije i Evrope, kao i njihovih vršnjačkih edukatora koju su sada već studenti. Moto ovogodišnje konferencije je “Počni bilo gde”, a srednjoškolci će se prvenstveno baviti temama iz oblasti lјudskih prava. Mladi će imati prilike da u okviru raznih radionica prenesu i čuju iskustva vršnjaka iz različitih država Evrope, kao i da u direktnom kontaktu razbiju uvrežene stereotipe i razviju prijatelјstva koja ne poznaju nacionalne granice.

Učesnicima Konferencije na otvaranju obratili su se i generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, kao i izvršna direktorka Beogradskog centra za lјudska prava Sonja Tošković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top