POVERENICA O NASTAVKU SARADNјE SA NOVIM ŠEFOM MISIJE SAVETA EVROPE U SRBIJI

Srbija ima evropske standarde u zaštiti građana i građanki od diskriminacije, ali  se suočava sa sličnim izazovima kao i neke razvijene evropske države poput porasta govora mržnje, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na prvom sastanku sa novim šefom misije Saveta Evrope u Srbiji Tobiasom Flesenkemperom.

Ona je istakla da sloboda govora ne sme nikoga da vređa i bude alibi za govor mržnje, a svi zajedno možemo da doprinesemo njegovog zaustavlјanju. To se može postići tako što ćemo naučiti da ga prepoznajemo i blagovremeno i adekvatno reagujemo, čemu doprinose edukacija i preventivne mere. U tom smislu  projekat “Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka”, koji institucija poverenika već sedmu godinu efikasno sprovodi uz pomoć te evropske institucije,ocenila je kao veoma važan o čemu svedoči i sve veći broj ustanova i organizacija širom Srbije koje mu se priklјučuju.

Poverenica i novi šef misije Tobias Flesenkemper razgovarali su i o novim zajedničkim projektima,a  Flesnkemper  je ocenio da je dosadašnja saradnja bila odlična i da će se nastaviti  i ubuduće i kroz projekat „Horisontal facility“ čije će aktivnosti biti usmerene upravo na suzbijanje govora mržnje i ukazivanje na štetne posledice koje može izazvati.

Savet Evrope koji će ove godine obeležiti 70 godina postojanja, će i nadalјe pružati podršku Srbiji i njenim institucijama radi dostizanja najviših standarda demokratije, vladavine prava i lјudskih prava. Značajan jubilej, 20 godina rada obeležiće i telo Saveta Evrope, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije, čije su opšte preporuke, po rečima poverenice Janković od izuzetnog značaja za rad nezavisnih institucija za ravnopravnost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top