Poverenica na Okruglom stolu o učešću civila u mirovnim misijama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković bila je jedna od glavnih govornika na Okruglom stolu posvećenom prezentaciji razvoja nacionalnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru, koji je organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond.

 

Poverenica Janković je na skupu iznela lična iskustva i utiske sa nedavno održanog kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama. Ona je istakla značaj uklјučivanja predstavnika i predstavnica Republike Srbije u civilne mirovne misije, što je još jedan od načina za podizanje ugleda i značaja naše zemlјe u svetu. Obuka je između ostalog obuhvatala upravlјanje u kriznim situacijama, pružanje prve pomoći, upravlјanje terenskim vozilima i ponašanje u neprijatelјskom okruženju.

 

Skup su otvorili Milan Pajović, predsednik Savetodavnog odbora  ISAC fond i Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, a pored poverenice Janković na okruglom stolu su govorili i pukovnica dr Katarina Štrbac, direktorka Direkcije za evropske integracije i upravlјanje projektima Ministarstva odbrane i Ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku Ministarstva spolјnih poslova. Skupu su prisustvovali ambasadori i drugih diplomatski predstavnici zemalјa EU, diplomatskih misija međunarodnih organizacija, kao i diplomata zemalјa van EU.

Print Friendly, PDF & Email
back to top