POVERENICA NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU NA POTPISIVANјU DEKLARACIJE O UNAPREĐENјU RODNE JEDNAKOSTI U POSLOVNOM OKRUŽENјU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je svečanom potpisivanju Deklaracije o unapređenju rodne jednakosti u poslovnom okruženju, koju je na Kopaonik biznis forumu potpisalo 6 vodećih domaćih i stranih kompanija Ikea, Masterkard, Telenor, Delta Holding, Aseko i UniKredit banka.

Obraćajući se učesnicima,  poverenica je pozdravila ovu inicijativu i istakla da se ekonomija ne može odvojiti od lјudi. Podsetivši da je ravnopravnost žena i muškaraca prošle godine bila važna tema i u Davosu i na Kopaoniku, ona je izrazila zadovolјstvo što je naš najveći Biznis forum nastavio sa ovom praksom. Time je, kako je rekla, dobro poznata poslovica da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, dobila sasvim novo značenje: da uz uspešne muškarce stoje isto toliko uspešne žene.

„Ovaj važan korak ka unapređenju rodne ravnopravnosti,  govori o svesti poslodavaca i činjenici da biznis i lјudska prava nisu na različitim, već na istoj strani, te da postoje kompanije koje pokazuju da je moguće istovremeno i uspešno poslovati i poštovati ravnopravnost svih zaposlenih, jer lјudska prava nemaju pol“, poručila je Janković.

Poverenica je naglasila da unapređenje rodne ravnopravnosti, osim što stvara tolerantno društvo, može unaprediti poslovanje jer pruža raznolikost perspektiva, talenata i znanja i podsetila da je u cilјu pomoći poslodavcima Poverenik za zaštitu ravnopravnosti izradio svojevrsni antidiskriminacioni vodič – Kodeks ravnopravnosti, kome se do sada priklјučio veliki broj kompanija.

Inicijatori potpisivanja  Deklaracije o unapređenju rodne jednakosti u poslovnom okruženju su kompanija Ikea i Asocijacija za ekonomsko osnaživanje žena (AFA) uz podršku ambasade Kralјevine Švedske.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top