POVERENICA NA GODIŠNјOJ SKUPŠTINI EKVINETA U BRISELU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na redovnoj 11-oj Godišnjoj skupštini EKVINETA, Evropske mreže tela za ravnopravnost.

Poverenica je izjavila da je Republika Srbija, dostigla evropske standarde u zaštiti građana i građanki od diskriminacije, ali da se suočava sa sličnim izazovima kao i neke razvijene evropske države. Janković je naglasila da je ravnopravnost u Srbiji vrednost koja se danas neupitno štiti i da su jednakost i nediskriminacija od vitalnog značaja za razvoj bolјeg društva.

„Ipak, uprkos jasnom napretku u određenim oblastima, živimo u doba kada netolerancija, nejednakost i diskriminacija rastu, a sa ksenofobijom i govorom mržnje sreću se i evropske institucije za ravnopravnost, zbog čega je EKVINET važna platforma koja umrežava nacionalna tela za ravnopravnost i omogućava razmenu iskustava i saradnju na evropskom nivou“, rekla je poverenica i podsetila da će se 17. novembra navršiti 8 godina od kada je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti postao punopravni član te  organizacije.

Konferencija u Briselu okupila je zvaničnike visokog nivoa, čelne lјude tela za ravnopravnost, evropske institucije i međunarodne organizacije. Na glavnoj sesiji pod sloganom „Zajedno za jednaku Evropu“ usvojen je trogodišnji Strateški plan EKVINET-a koji podrazumeva jačanje ove međunarodne mreže tela za ravnopravnost i prepoznavanje njene važne uloge katalizatora ka postizanju pune ravnopravnosti za sve u Evropi. U evropsku mrežu tela za ravnopravnost primlјene su i nove članice – Gruzija,Španija i Moldavija.

Print Friendly, PDF & Email
back to top