POVERENICA JANKOVIĆ U SKUPŠTINI CRNE GORE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na zasedanju Ženskog parlamenta u Skupštini Crne Gore, gde je govorila o aktivnostima Republike Srbije na polјu sprečavanja i suzbijanja partnerskog i porodičnog nasilјa. Sednicu koju je otvorio predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, organizovao je Odbor za rodnu ravnopravnost, povodom 16 dana aktivizma protiv nasilјa nad ženama.

Poverenica Janković je navela da je donošenjem Zakona o sprečavanju nasilјa u porodici i izmenama Krivičnog zakonika, kao i dobrom saradnjom nadležnih organa, postignut  efikasniji odgovor države na pojavu nasilјa, čime je Srbija svakom počiniocu, ali i najširoj javnosti, poslala jasnu poruku da je nasilјe nedopustivo i kažnjivo i da se ne sme tolerisati.

„Međutim, kazne i mere zaštite ne mogu da budu dovolјne, već je potrebno otklanjati uzroke ove pojave i menjati svest i odnos, i institucija i javnosti. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralni državni organ za suzbijanje svih oblika diskriminacije, konstantno ukazuje na povezanost između podređenog položaja žene u društvu i opasnosti od nasilјa, i zbog toga je realizovao mnoge aktivnosti na prevenciji i zaštiti od rodne diskriminacije: brojne edukacije sudija, policijskih službenika, socijalnih radnika,  preporuke mera, upozorenja javnosti i druge aktivnosti“, naglasila je poverenica i istakla neophodnost kontinuiranog ohrabrivanja žena da prijave nasilnike.

Na sednici su govorili i Zaštitnik lјudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, a pored poslanika i poslanica crnogorskih parlamentarnih stranaka, učestvovali su i članovi i članice Vlade Crne Gore kao i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom ženskih lјudskih prava.

Tokom boravka u Podgorici, poverenica Janković se sastala i sa Zaštitnikom lјudskih prava i sloboda Crne Gore Šućkom Bakovićem sa kojim je razgovarala o nastavku dobre saradnje između dve institucije. Jedna od tema razgovora bila je i diskriminacija po osnovu pola, invaliditeta i nacionalne pripadnosti, posebno na tržištu rada.

Print Friendly, PDF & Email
back to top