Poverenica Janković sa starijima u Kralјevu i Inđiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je u Kralјevu gde je razgovarala je sa starijim građanima i građankama u okviru projekta „Položaj starijih u gradu“ koje Poverenik sprovodi zajedno sa Crvenim krstom Srbije. Poverenica Janković je predstavila je rad institucije i govorila o načinima na koje stariji građani i građanke mogu da se obrate i zatraže zaštitu od diskriminacije.

“Promovisanje pozitivne slike o starijim osobama kao važnom resursu celog našeg društva, jedan je do načina na koji se borimo protiv diskriminacije, a to pre svega podrazumeva uvažavanje starijih i njihov dostojanstven život, što predstavlјa temelј čitavog koncepta lјudskih prava“, istakla je poverenica. Učesnici i učesnice fokus grupa, čiji je cilј da se, pored ostalog, utvrde dostupnost različitih usluga i rizici od diskriminacije, tokom razgovora su upoznali poverenicu sa svojim svakodnevnim problemima i teškoćama sa kojima se suočavaju.

Tokom oktobra, meseca solidarnosti sa starijima, poverenica je prethodnog dana boravila u Inđiji, gde je učestvovala u radionici za starije pod nazivom “Kutak za srećan život” i tom prilikom upoznala starije građane i građanke Inđije sa načinima zaštite od diskriminacije.

Istraživanje o položaju starijih u gradu, realizuje se uz finansijsku podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i obuhvata više od 1000 starijih osoba iz 16 gradova. Cilј je da se nakon dobijenih podataka, izrade preporuke za pobolјšanje kvaliteta života starijih žena i muškaraca koji žive u gradovima Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top