POVERENICA JANKOVIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na panelu “Uloga žena u promeni poslovnog okruženja” u okviru 25. Kopaonik biznis foruma. Prvi put na ovom skupu, tema je bila uticaj uticaj žena na promene u poslovnom okruženju, a poverenica je govorila o značaju ekonomskog osnaživanja žena za razvoj celog društva.

Prema rečima poverenice Janković, iako u Srbiji više od polovine stanovništva čine žene, njih i dalјe nema u dovolјnom broju na rukovodećim mestima u kompanijama i preduzećima. Navodeći da u Srbiji muškarci, prema zvaničnim statističkim podacima, imaju 10,4 odsto veću platu u odnosu na žene za isti posao, poverenica je precizirala da se najveći platni jaz primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu.

Poverenica je ocenila da žene moraju da preskoče barijere i da ne čekaju već da traže priliku. “Neophodna je aktivna uloga očeva u podizanju dece i mapiranje terena za žensko preduzetništvo, a sve to nemoguće ostvariti ukoliko se ne uklјuče muškarci, naglasila je poverenica Janković.

Na panelu su govorile i pomoćnica direktora EBRD Aleksandra Vukosavlјević, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH Masterkard Jelena Ristić, liderka programa za žene pobednice u preduzetništvu za region EMEIA Nataša Nikolić i predsednica organizacije Dostignuća mladih Svetlana Kisić.

Pokrovitelј skupa je Masterkard, kompanija koja vodi rodno odgovornu i antidiskriminatornu politiku, smatrajući je važnom ne samo za svoj poslovni uspeh, već i za društveni i ekonomski razvoj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/poverenica-jankovic-na-kopaonik-biznis-forumu">
back to top