Podrška palijativnom zbrinjavanju bolesnika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  prisustvovala je svečanom početku radova u okviru Bel Hospis projekta, Dnevni centar prvog Hospisa u Srbiji, koji bi od jeseni trebalo da počne sa radom.

Poverenica je ukazala na važnost i značaj zbrinjavanja i pružanja pomoći ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti, i naglasila da Poverenik pruža punu podršku svim aktivnostima koje su usmerene na palijativnu brigu i negu. Ona takođe smatra da bi u narednom periodu jedan od prioriteta trebalo da bude razvoj mešovitih socijalno-zdravstvenih i drugih usluga, kako bi se omogućio dostojanstven život teško bolesnim osobama.

Projekat renoviranja i uspostavlјanja Dnevnog centra prvog Hospisa u Srbiji realizuje se u okviru partnereske saradnje Ministarstva finasija republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja  i iz sredstava Evropske unije. Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se nada da je ovo početak dobre prakse koja je standard u EU  kao i da očekuje slični objekti počnu da funkcionišu i u dugim mestima u Srbiji.

Događaju su prisustvovali i pomoćnik ministra za rad, zapošlјavanje,  boračka i socijalna pitanja Miloš Janković, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić, ambasador Belgije Leo Daes, ambasador Norveške Arne Bjornstad, ambasodor Velike Britanije Denis Kif, predstavnici Grada Beograda i opštine Zvezdara.

Print Friendly, PDF & Email
back to top