Početak obuke za inspektore i inspektorke rada

Uvodnim obraćanjem poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković otvoren je dvodnevni seminar  o primeni antidiskriminacionih propisa za inspektore i inspektorke rada, koji se održava u beogradskom hotelu Zira, u organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS u Srbiji.

Poverenica Janković je istakla da se skoro polovina od ukupnog broja pritužbi upućenih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u prošloj godini odnosila na oblast rada i zapošlјavanja i naglasila važnost saradnje institucije Poverenika  i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja na polјu zaštite ravnopravnosti i adekvatne primene antidiskriminacionih propisa u ovoj oblasti.

Poverenica je održala predavanje i radionicu na kojima su detalјno predstavlјeni pojam i oblici diskriminacije, načini za njeno prepoznavanje, kao i slučajevi iz prakse Poverenika koji se tiču diskriminacije u oblasti rada.

Na seminaru su govorili i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i zamenik ambasadora Misije OEBS u Srbiji Džozef Melo, dok je profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivana Krstić učesnicima i učesnicama seminara predstavila pravni okvir diskriminacije u oblasti rada i posebne mere usmerene na postizanje ravnopravnosti.

Drugi dan seminara biće posvećen ulozi i nadležnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prepoznavanju razlika između mobinga i diskriminacije i ovlašćenjima inspekcije rada.

Ovaj seminar je prvi u nizu obuka koje će se sprovoditi i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/pocetak-obuke-za-inspektore-i-inspektorke-rada">
back to top