Otvoren Sedmi Evropski kongres za osobe sa invaliditetom

Uz prisustvo više stotina gostiju iz inostranstva, predstavnika državnih institucija, organizacija civilnog društva i sportista sa invaliditetom, ceremonijom u dvorani Kolarčeve zadužbine svečano je otvoren Sedmi Evropski kongres za osobe sa invaliditetom “Živeti u susretu”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je na svečanom otvaranju da je kongres ovog nivoa dobra prilika za sve naše građane i građanke, kreatore državnih politika i društvo u celini da u potpunosti budemo u toku sa evropskim i svetskim standardima u pogledu aktivnosti i sadržaja koji imaju za cilj poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama. Ona je naglasila da Beograd i Srbija sa ovog skupa šalju poruku o spremnosti društva da se razlike razumeju i prihvate kao bogatstvo, kao i da svi koji žive sa nekim invaliditetom treba da budu vidljivi i ravnopravni, da žive u pristupačnom okruženju koje pruža podršku u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, kulturi, sportu i drugim segmentima života, čemu je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u potpunosti posvećena.

Invaliditet nije ni hrabrost, ni tragedija već način življenja. Naši nedostaci nas ne čine nesposobnim, već nas naše mogućnosti čine sposobnim. Nisu potrebe osoba sa invaliditetom posebne, one su iste za sve nas, samo su različiti načini na koji ih zadovoljavamo, istakla je poverenica i dodala da veruje da možemo učiniti mnogo toga kako bi se naše društvo prilagodilo svim svojim građanima i građankama, bez izuzetka.

Na svečanom otvaranju su još govorili i Tomas Kraus, osnivač Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, a u kulturno-umetničkom delu večeri nastupili su horovi udruženja osoba sa mentalnim invaliditetom iz Srbije i inostranstva, Nataša Kraus i braća Teofilović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top