Ministarstvo zdravlјa postupilo po preporuci poverenice Brankice Janković u slučaju Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji

Povernica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravlјa odluku ministara zdravlјa da smeni rukovodsvo i reši problem u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji, u kojoj već deset godina ne funkcionišu aparati za dijalizu. Odluka je usledila posle preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti koje je poverenica krajem prošle godine dala  Ministarstvu zdravlјa, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Specijalnoj bolnici za interne bolesti Vrnjačka Banja, kako bi se prevazišle smetnje  zbog kojih odelјenje za dijalizu ne radi godinama. Naši građani, kojima je potrebna dijaliza su zbog ovih propusta putovali u druga mesta, što je dodatno, višestruko opterećivalo sistem zdravstvene zaštite. Fukncionisanje ovog odelјenja je od velikog značaja, imajući u vidu,i da se radi o turističkom mestu tako da bubrežni bolesnici dobijaju  mogućnost izbora mesta za rehabilitaciju i odmor.

Poverenica takođe  ističe da je ova odluka  važna  za obezbeđivanje prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu osobama koje se leče dijalizom, ravnopravno sa građanima koji koriste druge zdravstvene usluge. Ona navodi da i ovaj slučaj pokazuje da je postupanje po prepurakama u opštem interesu svih građana.

Print Friendly, PDF & Email
back to top