Kultura i umetnost – izvan svih granica i iznad svake razlike

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je otvaranju Odeljenja za digitalizaciju Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kome se nalazi izuzetno značajan deo srpske i svetske arhivske građe.

Adligat poseduje oko 2 miliona knjiga, spisa i predmeta, a među zbirkama koje će biti prve digitalizovane nalaze se zbirke profesorke Ileane Čure, jedne od prvih feministkinja na ovom prostoru i osnivačice Katedre za slavistiku na Univerzitetu u Nju Delhiju, kao i književnice Isidore Sekulić, prve ženske članice SANU.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i članovi upravnog odbora Adligata, među kojima je i Ljubivoje Ršumović, direktorka Biblioteke Grada Beograda Jasmina Ninkov, kao i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i opštine Voždovac koji su pomogli rad ovog udruženja.

U okviru Adlgiata se nalaze biblioteka Lazić (od 1882.g.), Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i putovanja i Dom legata znamenitih pripadnika i pripadnica društvene i kulturne elite Srbije XX veka. Između ostalog, u planu za digitalizaciju su lične arhive i dokumentacija Uroša Predića, Save Šumanovića, Mihaila Petrovića Alasa, Miloša Crnjanskog, Joce Vujića, Milovana Danojlića, Borislava Pekića, Miodraga Pavlovića i mnogih drugih velikih imena naše kulture.

Print Friendly, PDF & Email
back to top