Dodeljene nagrade za najbolje putopise starijih

Konkurs za najbolje putopise starijih osoba “Draganova nagrada” koji organizuje Udruženje „Snaga prijateljstva“ Amiti održan je četvrtu godinu zaredom, a autori  najboljih putopisa svečano su proglašeni u Biblioteci grada Beograda.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pohvalila je angažovanje i kreativnost starijih koji na ovaj način razbijaju predrasude o ljudima te životne dobi. Ona je istakla da se ravnopravnost može promovisati u različitim oblastima, a naročito u umetnosti, koja ne poznaje nikakve granice, a ponajmanje starosne.

Cilj konkursa je da podrži aktivno starenje i doprinese stvaranju okruženja u kome će stariji, njihove misli, emocije i životno iskustvo biti poštovani na način na koji to uistinu zaslužuju, rekla je Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora Amitija. Na svečanosti su govorili i književnici Miljurko Vukadinović i Vidak Maslovarić.

Prvo mesto u kategoriji „Ženska putopisna priča“ osvojila je Miroslava Miljković iz Niša, dok je Miloje Stevanović iz Beograda osvojio prvo mesto u kategoriji “Muška putopisna priča”. Stamen Milovanović iz Niša napisao je najbolju priču o putovanju po Srbiji, Stevan Buković iz Beograda najbolju priču o putovanju u inostranstvo, a Momčilo Janjičić Momos iz Inđije osvojio je prvo mesto u kategoriji za najbolju putopisnu pesmu.

Ove godine, na konkurs su pristigli radovi iz gradova širom Srbije, ali i iz okolnih zemalja. Na svečanosti je predstavljena publikacija „Riznica sećanja“ koja sadrži 15 nagrađenih i 15 pohvaljenih radova.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top