Dodelјene nagrade za opštinu / grad jednakih mogućnosti

Samo u sportu svi imaju jednake startne pozicije i upravo ta oblast treba da bude najbolјi primer da nastavimo da gradimo društvo jednakih mogućnosti i tolerancije, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na dodeli novoustanovlјene nagrade Poverenika za zaštitu ravnopravnosti  „Opština/grad jednakih mogućnosti“ , u cilјu promovisanja i jačanja ravnopravnosti u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Prvo mesto pripalo je opštini Gadžin Han, dok se Novi Sad plasirao na drugo, a opština Svrlјig na treće mesto. Nagrađene opštine i grad biće promovisani kao primer najbolјe prakse u našoj državi, ali i Evropi, kroz evropsku Mrežu tela za ravnopravnost – EKVINET. Predstavnicima Gadžinog Hana, Novog Sada i Svrlјiga uručen je i specijalno kreiran Logo ravnopravnosti koji će moći da koriste godinu dana, do izbora sledećeg pobednika.

Janković je istakla da je Poverenik ustavnovio ovu nagradu kako bi nastavio da promoviše i motiviše sve činioce društvenog života da neguju i unapređuju princip ravnopravnosti, kao i da su među bitnim kriterijumima ovog konkursa bili  učešće osetlјivih grupa u svim društvenim aktivnostima i odnos i podrška koju im i kroz projekte lokalna zajednica pruža.

U izboru su učestvovale 74 opštine iz cele Srbije, a pobednike, koji su u okviru svojih nadležnosti na najbolјi način sproveli konkretne aktivnosti koje su uticale na suzbijanje diskriminacije u svojoj sredini, proglasio je žiri u sastavu Sonja Liht, Ivan Milivojević, doc. dr Vuk  Cucić, prof. dr Miroslav Brkić i prof. dr Tanasije Marinković.

Nagrade je sa poverenicom svečano uručio i ambasador Kralјevine Norveške Arne Sanes Bjornstad, koja je pokrovitelј projekta  „Jačanje lokalnih antidiskriminacionih kapaciteta i institucionalnih kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“, u sklopu koga je nagrada i ustanovlјena.

Na svečanosti je prisustvovao i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top