Više se baviti konceptom ljudske bezbednosti u medijima

Istraživanje “Ljudska bezbednost u medijskim sadržajima” je pokazalo da se mediji nisu dovoljno bavili ljudskom dimenzijom i da su migranti češće stavljani u negativni kontekst, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Narodnoj skupštini, dodajući da to ne predstavlja kritiku medijima.

Istraživanje Fonda za socijalne i demokratske inicijative pokazalo je da mediji tokom izveštavanja o migrantskoj krizi nisu dovoljno stavljali u fokus koncept ljudske bezbednosti, rečeno je na skupu Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini.

Poverenica je istakla da se konceptom ljudske bezbednosti treba baviti na nacionalnom nivou, a da se za sada time bave uglavnom stručnjaci i teoretičari.

Trebalo bi pojasniti ljudima šta je koncept ljudske bezbednosti, koliko je bitno da se pojedinac oseća sigurno u društvu. To zahteva jedno prethodno saznanje građana o toj temi. O bezbednosti se puno govori, ali se suštinski ne razume, šta je čija uloga u društvu, navela je.

Ženska parlamentarna mreža održala je danas panel diskusiju u parlamentu na kojoj je bilo reči o ljudskoj bezbednosti u medijskim sadržajima.

U diskusiji su učestvovale poslanica i predstavnica Ženske parlamentarne mreže Dubravka Filipovski, predsednica Fonda socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević, menadžerka projekta FoSDI Lola Milojević, potpukovnica mr Svetlana Janković, naučna savetnica u Institutu društvenih nauka Zorica Mršević, stručnjakinja za rodna pitanja Dragana Petrović, novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skrozza i urednica Novog magazina Jelka Jovanović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top