Прва конференција у оквиру Твиниг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“

 

У Београду је одржана прва конференција „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“ у оквиру ЕУ Твининг пројекта који спроводе Канцеларије за људска и мањинска права, Повереник за заштиту равноправности, Институт за људска права “Лудвиг Болцман“ из Беча и Канцеларија за националне мањине Словеније.  Циљ пројекта је јачање и промовисање примене релевантног законског оквира везаног за заштиту од дискриминације, заштиту мањина и бранилаца људских права, посебно на локалном нивоу, као и њихово усаглашавање са европским стандардима.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је један од циљева пројекта – побољшање и јачање поштовања људских и мањинских права, пре свега на локалном ниовоу у борби против дискриминације.

“За институцију Повереника најзначајнији циљ је повећање капацитета, стручне службе, с обзиром на све већи број притужби грађана који у све већој мери и препознају дискриминацију. Ипак, како каже, најбитније је што се пројекат односи, пре свега, на локални ниво где се одвија свакодневни живот и где је грађанима потребно највише подршке у борби против разчличитих видова дискирминације“, рекла је Јанковић.

Повереник за заштиту равноправности је мањински корисник овог Твининг пројекта који ће бити добра прилика за размену знања, искуства и добре праксе. На данашњој конференцији су говорили и дирекорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, као и амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер и отправница послова у Амбасади Словеније у Србији Матеја Норчич Штамцар. Свечаном представљању пројекта су присуствовали представници бројних амбасада, Савета Европе и агенција УН-а са представништвима у Србији, актери из Србије, укључујући и ресорна министарства, националне савете националних мањина, организације цивилног друштва које се баве заштитом људских и мањинских права Овај Твиниг пројекат почео је да се спроводи уочи усвајања Акционог плана Србије за поглавље 23.

Print Friendly, PDF & Email
back to top