Припреме за имплементацију глобалних стандарда УН за запошљавање ЛГБТИ особа

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са представницима Тима Уједињених нација за људска права у Србији како би се размотриле могућности за допринос институције Повереника имплементацији глобалних стандарда УН за запошљавање ЛГБТИ особа у нашој земљи. Ови стандарди подразумевају поштовање људских права ЛГБТИ радника, спречавање и елиминацију дискриминације на радном месту, као и подршку при раду и запошљавању.

Повереница је изразила спремност за ангажовање институције у имплементацији стандарда и нагласила да је у тај процес неопходно укључити инспекторат за рад, као и друге органе извршне власти, како би ови стандарди били успешно примењени.

Шеф Тима УН за за људска права у Србији Милан Марковић најавио је и реализацију пројекта усмереног на побољшање положаја особа са инвалидитетом, нарочито оних са менталним инвалидитетом. Овај пројекат обухватиће и измене законских прописа о лишавању пословне способности којим ће особама са инвалидитетом бити омогућено да се активније укључе у тржиште рада, као и да остваре већу самосталност у економским, друштвеним и правним односима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top