Пријатељи из света културе подржали Повереника за заштиту равноправности у борби против дискриминације

На конференцији Повереника за заштиту равноправности представљени су резултати пројекта “Jачање људских права и сузбијање дискриминације осетљивих група кроз подршку имплементације антидискриминационог правног оквира“ који је намењен утврђивању индикатора дискриминације у Републици Србији за три друштвене групе: жене, особе са физичким инвалидитетом и старији.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је пројекат обезбедио добар алат за ефикаснију борбу против дискриминације, што је потврдила и заменица амбасадора велике Британије Трејси Галагер.

Резултати указују да су особе са инвалидитетом у највећој мери сусрећу са дискриминацијом на тржишту рада, али је дискриминација честа и на основу пола и узраста. Дискриминација особа са инвалидитетом је додатно изражена у односу на пружање прилике да учествују у интервјуима за посао, они су чак седам пута ређе позивани на интервјуе за посао у односу на остале особе. Дискриминација је исто тако присутна у области образовања, живота у заједници и здравству, те управо ове области треба да буду приоритети у борби против ове изузетно лоше појаве.

Пројекат су подржале јавне личности из света спорта, културе и уметности: Аја Јунг, Власта Велисављевић, Мирјана Карановић, Тихомир Станић, Тамара Грујић, Борислава Перић, Тања Петровић и Бојан Перић.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг нагласила је да уметници морају да имају мисију и посебну улогу у сваком друштву.

Најчвршћи темељ сваке девијације у друштву јесте одсуство културе и уметности, естетике, осећаја за добро, узвишено и лепо, затим осећаја за меру и једнакост као вредности које су још у античким временима била препозната као мера развоја и напретка сваког појединца, рекла је Јунг и изразила задовољство што је део важног пројекта у борби против дискриминације која често води у насиље.

Наш познати глумац Власта Велисављевић нагласио је неопходност учења толеранцији од малих ногу и подсетио на свог учитеља који их је давно томе учио и научио.

Пројекат је подржао Фонд за добру управу Владе Уједињеног Краљевства.

Print Friendly, PDF & Email
back to top