Представљени приручници за борбу против дискриминације

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је скуп на коме су представљени приручници за борбу против дискриминације „Водич за ситуационо тестирање дискриминације“ и „Водич за стратешку парницу“, израђени у сарадњи Повереника за заштиту равноправности и Центра за унапређење правних студија. Приручници су намењени организацијама цивилног друштва, адвокатима и правницима који се баве заштитом од дискриминације.

Повереница Бранкица Јанковић навела је да ови водичи представљају веома користан алат јер садрже конкретне савете и примере који се могу применити на различите ситуације у пракси. Она је истакла да доказивање дискриминаторног поступања није увек једноставно, али да сваки успешно откривен случај може направити велики помак у борби против дискриминације. На скупу су говорили и Биљана Брајтвајт из Ер Центра, Јована Вуковић из организације Једнакост и Адам Вајс из Европског центра за права Рома, док је модератор био Саша Гајин из Центра за унапређење правних студија.

„Водич за ситуационо тестирање дискриминације“ намењен је активистима и активисткињама који се у оквиру организација цивилног друштва боре против дискриминације у појединачним случајевима, нарочито путем прикупљања доказа о дискриминаторном поступању. У њима се обрађују теме међу којима су појам ситуационог тестирања, историја, методологија и принципи на којима се заснива ситуационо тестирање, врсте тестирања, области у којима се оно може користити.

„Водич за стратешку парницу“ је намењен како организацијама цивилног друштва тако и адвокатима и правницима који имају намеру да покретањем поступака за заштиту од дискриминације у појединачним случајевима допринесу развоју судске праксе и поступања органа власти у области забране дискриминације. Овај приручник упућује читаоце на размишљање о циљу стратешке парнице, избору органа пред којим се намерава покренути поступак, односу адвоката, странке у поступку и организације цивилног друштва у току трајања стратешке парнице, управљању информацијама и подацима везаним за стратешку парницу и другим сличним темама.

Скуп су организовали Центар за унапређење правних студија у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и партнерским организацијама цивилног друштва, Једнакост, АИРЕ Центар, Сивил Рајтс Дифендерс, Едукациони центар и Пешчаник. Израду водича и њихово представљање је подржала Европска Унија у оквиру пројекта „Обезбеђење ефективне подршке члановима најдискриминисанијих група и њиховим организацијама“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top