Представљен прЕУговор „Институционални барометар“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на  представљању публикације коалиције прЕУговор под називом „Институционални барометар“ у којој је анализиран и рад Повереника за заштиту равноправности, а који је подржала и Европска комисија.

На препоруке које су у оквиру публикације радиле представнице Аутономног женског центра да  се анализира број притужби, за које сматрају да је смањен у 2017. у односу на 2016. да се информисање поверенице према грађанима усмери ка онима који су из маргинализованих група, да истраје у покретању стратешких парница  као и да се веће пажња посвети онима који не реагују на препоруке повереника, Јанковић се захвалила на сугестијама  истакавши да је позив значајан, јер су овакви формати  разговора јако важни. Она је нагласила да се и стратешки план развоја 2016-2020. Повереника за заштиту равноправности поклапа са наведеним препорукама.

Повереница Јанковић је појаснила да је ове године значајно повећан број притужби, чији је број, иначе,тешко предвидети. Она се сложила да је неким групама потребно више подршке и охрабрења за подношење притужби као и да су  стратешке парнице важан механизам за деловање у јавности.

Осим анализе рада институције Повереника за заштиту равноправности  који је представила Тања Игњатовић из Аутономног женског центра, Душан Шабић представио је налаз Центра за примењене европске студије о раду Повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности Злата Ђорђрвић из Транспарентности Србија о анализирала је рад Агенције за борбу против корупције.

Print Friendly, PDF & Email
back to top