Представнице Ромског женског центра Бибија и жена из ромских насеља у посети Поверенику

У сусрет Међународном дану Рома, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са представницама Ромског женског центра Бибија и са женама из ромских насеља.

Искуство Повереника, али и бројна истраживања указују да је положај Рома и Ромкиња и даље тежак, те да су чешће изложене дискриминацији и недопустивом понашању које је засновано на стереотипима и предрасудама, рекла је повереница и додала да је национална припадност као основ за дискриминацију годинама један од најчешћих по броју поднетих притужби.

Повереница је нагласила да је дискриминација нешто о чему се нерадо говори, да су те теме изузетно осетљиве и праћене страхом од пријављивања и да је управо због тога Ромкињама, али и свим осталим, потребна подршка. Она је нагласила да је сваки решен појединачни случај важан и утиче на побољшање квалитета живота целе заједнице.

Медији често на неадекватан начин извештавају о ромској националној мањини, а новинари и новинарке често подлегну предрасудама и стереотипима. С друге стране, медији су један од наших најважнијих партнера који утичу на сузбијање дискриминације. Зато треба искористити тај потенцијал у изградњи отворенијег и толерантнијег друштва, поручила је повереница.

Славица Васић из Ромског женског центра Бибија представила је кампању која траје од 8. марта до 8. априла „Месец ромског женског активизма“ и нагласила да је од ове године кампања регионалног карактера. Теме којима су посвећене су економско оснаживање жена, присутност Ромкиња у политичком и јавном животу и борба против родно заснованог насиља.

Жене из ромских насеља су у разговору са повереницом и запосленима у Поверенику за заштиту равноправности изнеле проблеме са којима се најчешће суочавају, дискриминаторним понашањем службеника у органима јавне власти, школама и другим институцијама.

Повереница је пренела поруку са јучерашњег састанка са саветником УН координатора у Србији за људска права Клодом Каном са којим је разговарала о унапређењу положаја Рома и Ромкиња и најавила састанак студената и студенткиња ромске националне мањине са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем где ćе gоvоriti о primеni аfirmаtivnih mеrа u sistеmu оbrаzоvаnjа.

Bibija
Print Friendly, PDF & Email
back to top