ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА „УНАПРЕЂЕЊЕ МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКОГ ДИЈАЛОГА“

Различите генерације, иако на први поглед потпуно другачије, много се боље разумеју и спремне су да помогну једни другима, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању конференције поводом завршетка пројекта „Унапређење Међугенерацијског дијалога“ који је спровео Центар за подршку и инклузију „Хелп нет“ у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности уз подршку Вишеград Фонда.

Животни век све је дужи, што је велико цивилизацијско достигнуће, мењају се друштвене околности које утичу на традиционалну улогу породице, тако да кроз дијалог и повезивање проналазимо најбоље начине за унапређење положаја свих генерација, а нарочито старијих, навела је повереница. Она је истакла да је старосно доба други најчешћи основ за подношење притужби Поверенику, као и да свако доба носи са собом своје изазове, када је реч о остваривању права на равноправност.

У оквиру пројекта организоване су дебате на тему „Има ли међугенерацијске солидарности?“ у 10 градова широм Србије (Београд, Младеновац, Панчево, Лучани, Краљево, Чачак, Горњи Милановац, Смедерево, Кнић, Крагујевац) на којима су су представници различитих генерација размењивали мишљења о односу младих и старих. У сваком од градова извођена је и позоришна представа „Извините, колико имате година?“ позоришта Пан Театар из Београда.

На конференцији је премијерно приказан и краткометражни филм о пројекту „Међугенерацијски дијалог“ а резултат пројекта су и препоруке институцијама за унапређење међугенерацијске сарадње . У пројекту су учествовале и партнерске организације из Чешке, Мађарске и Пољске.

Повереница Јанковић се такође захвалила државама чланицама Вишеградске групе на јасној и чврстој подршци нашој земљи на путу ка ЕУ и улози коју Србија има у региону.

На конференцији су говорили и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Гордана Миловановић из Центра за подршку и инклузију Хелп нет, Симонета Ковари из 90 Децибела и Данијел Шулак представник града Валашке Мезиричи. Пројекат је реализован у сарадњи Центра за подршку и инклузију Хелп нет, Повереника за заштиту равноправности, невладиним организацијама „90 децибела“ из Мађарске, „Европском групацијом за територијалну сарадњу ТРИТИА“ из Пољске и као и локалном самоуправом „Валашскé Мезиříчí“ из Чешке, уз подршку Међународног Вишеград Фонда.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top