Предрасуде – окидач за злочин из мржње

Злочин из мржње и уопште свака мржња, представља опасну друштвену појаву која, уколико се у корену не сасече, може до темеља уздрмати основне тековине демократског друштва, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији “Злочин из мржње” коју је организовао Покрајински заштитник грађана.

Злочини из мржње мотивисани су ирационалном мржњом заснованом на предрасудама а овај свеприсутнији феномен у савременом свету изазива општу несигурност, нарочито међу припадницима етничких, верских и других маргинализованих друштвених група. Наводећи истраживања америчког психолога Гордона Олпорта, повереница Јанковић говорила је о опасностима до којих доводе предрасуде указујући градацијски како оне могу довести до злочина из мржње. “Прво се причају вицеви о представницима појединих народа, затим се поједини припадници тог народа изолују, са њима нико неће да комуницира. Затим се на рачун тих народа упућују тешке речи, увреде,које прерастају у говор мржње, а на крају долази и до појединачних аката насиља да би као последица свега тога, на крају дошло и до неке врсте холокауста. У том смислу последице злочина из мржње су знатно опасније, јер превазилазе индивидуално одређену жртву и преливају се на знатно ширу друшвену групу” рекла је повереница Јанковић.

Она је указала да је злочин из мржње у тесној вези са дискриминацијом која као опасна појава у свом екстремном облику може довести до насиља, губитка људских живота, па чак и масовних злочина, прогона и сукоба. Средство и начин за сузбијање злочина из мржње су у сфери је права, али исто толико и у сфери развијања атмосфере толеранције, равноправности и антидискриминације, рекла је повереница истичући да је то један од кључних циљева институције на чијем jе челу.

У уводном делу конфереције говорили су и Зоран Павловић, Покрајински заштитник грађана, Радован Ковачевић, директор Карловачке гимназије, Весна Николић-Ристановић, директорка Виктимолошког друштва Србије након чега су представљени ауторски радови.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top