ПОВЕРЕНИЦА У ШЕТЊИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА РОМКИЊА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у шетњи Кнез Михајловом улицом у оквиру кампање „И права Ромкиња су људска права“ којом се указује на право на избор партнера и скреће пажња на малолетничке бракове као кршења права деце и права жена. Шетњу је организовао Ромски женски центар „Бибија“ у склопу Месеца ромског женског активизма.

Повереница Јанковић је напоменула да се свака друга притужба по основу националне припадности односи на Роме и Ромкиње, највише због дискриминације на послу и приликом запошљавања, као и остваривања социјалних и здравствених права. То је још један показатељ да је неопходно активно спроводити све мере и политике како би се омогућило побољшање положаја ромске националне мањине, нагласила је повереница.

Директорка Ромског женског центра „Бибија“ Славица Васић истакла је да се више од 50 одсто Ромкиња удаје пре него што напуне 18 година и оценила да се држава не ангажује довољно у решавању овог проблема.

У шетњи од Трга Републике до Калемегдана учествовали су и директор Уницефа у Србији Мишел Сен Ло, заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић, као и представници и представнице више организација цивилног друштва које се баве заштитом људских права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top