Повереница посетила ромско насеље на Чукарици

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић посетила је нефомално ромско насеље на Чукарици у оквиру кампање „На кафи код…“ и разговарала са Ромкињама о проблемима са којима се свакодневно суочавају.

О положају Рома и Ромкиња не треба да говоримо само на Светски дан Рома или у оквиру Месеца женског ромског активизма, него свакодневно, а праву слику можемо добити тек када изађемо на терен, обиђемо нека од ромских насеља и разговарамо са нашим суграђанима и суграђанкама, рекла је повереница Јанковић.

Треба да будемо потпуно свесни да до промена не може доћи преко ноћи, али ипак морам нагласити да је у последњих неколико година Република Србија доста тога учинила да се квалитет живота припадника ромске националне мањине побољша, рекла је повереница и као добар пример истакла омогућавање пријављивања боравишта на адресе за социјални рад чиме се значајно смањио број правно невидљивих лица.

Она је нагласила да је добар пример из праксе и чињеница да је у ромском насељу затекла ромску здравствену медијаторку и да би такав модел требало да буде добар пример и другим органима власти који су надлежни за области живота у којима је Ромима и Ромкињама помоћ најпотребнија, пре свега у области образовања.

У разговору са повереницом, Ромкиње су истакле да су најчешћи проблеми са којима се суочавају отежан упис деце у одређене школе, родне улоге правдане традицијом и ромском културом, малолетнички бракови, незапосленост, а није ретко ни насиље у породици.

Акција „На кафи код…“ организована је у оквиру Месеца ромског женског активизма чији је циљ да се представницима институција скрене пажња на положај Ромкиња у Републици Србији и да се у непосредном разговору начине конкретни помаци у унапређењу квалитета њиховог живота.

Print Friendly, PDF & Email
back to top