Повереница о укључивању жена у сектор безбедности и одбране

Упркос дубоко укорењеним стереотипима и предрасудама, а  захваљујући јасној политичкој вољи, ангажовању државних органа, али и активизму организација цивилног друштва и академске заједнице, први НАП је успешно приведен крају у сектору безбедности, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на представљању резултата пројекта „Крени напред“ реализованог у оквиру Националног акционог плана за спровођење Резолуције 1325 Савета Безбедности УН „Жене, мир и безбедност у РС 2017-2020“.

Повереница је рекла да данас имамо изузетне жене са високим војним чиновима, докторским звањима и озбиљним експертским статусом које се због стереотипа и предрасуда на професионалном путу суочавају са феноменом „стакленог плафона“ односно немогућношћу да напредују. Цитирајући Мартина Лутера Кинга, она је рекла да постоји време када се мора заузети став који није ни безбедан, ни политички, ни популаран, али се мора заузети јер нам савест говори да је исправан. Због тога НАП дефинишемо као темељ и прекретницу који ће показати да ли смо остали привржени прокламованим вредностима, посебно већем учешћу жена у сектору безбедности и да ли смо спремни да направимо велики корак напред у њиховој примени. Превазилажење стереотипног и конзервативног односа према женама у свим сегментима живота доприноси стварању отвореног друштва које одликују солидарност, равноправност и благостање, поручила је Јанковић.

На скупу о представљању резултата пројекта „Крени напред“ учествовали су и министарка у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић и Наташа Милојевић, председница Фонда социјалне и демократске иницијативе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top