ПОВЕРЕНИЦА О НАСТАВКУ САРАДЊЕ СА НОВИМ ШЕФОМ МИСИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ У СРБИЈИ

Србиja има eврoпскe стaндaрдe у зaштити грaђaнa и грaђaнки oд дискриминaциje, али  се суочава са сличним изaзoвима кao и нeке рaзвиjeне eврoпске држaве попут пораста говора мржње, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на првом састанку са новим шефом мисије Савета Европе у Србији Тобиасом Флесенкемпером.

Она је истакла да слобода говора не сме никога да вређа и буде алиби за говор мржње, a сви заједно можемо да допринесемо његовог заустављању. То се може постићи тако што ћемо научити да га препознајемо и благовременo и адекватно реагујемо, чему доприносе едукација и превентивне мере. У том смислу  пројекат “Не цени књигу по корицама – Жива библиотека”, који институција повереника већ седму годину ефикасно спроводи уз помоћ те европске институције,оценила је као веома важан о чему сведочи и све већи број установа и организација широм Србије које му се прикључују.

Повереница и нови шеф мисије Тобиас Флесенкемпер разговарали су и о новим заједничким пројектима,а  Флеснкемпер  je oцeнио дa je дoсaдaшњa сaрaдњa билa oдличнa и дa ће се наставити  и убудуће и кроз пројекат „Horisontal facility“ чије ће активности бити усмерене управо на сузбијање говора мржње и указивање на штетне последице које може изазвати.

Савет Европе који ће ове године обележити 70 година постојања, ће и надаље пружати подршку Србији и њеним институцијама ради достизања највиших стандарда демократије, владавине права и људских права. Значајан јубилеј, 20 година рада обележиће и тело Савета Европе, Европска комисија против расизма и нетолеранције, чије су опште препоруке, по речима поверенице Јанковић од изузетног значаја за рад независних институција за равноправност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top