ПОВЕРЕНИЦА НА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМУ НА ПОТПИСИВАЊУ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ РОДНЕ ЈЕДНАКОСТИ У ПОСЛОВНОМ ОКРУЖЕЊУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је свечаном потписивању Декларације о унапређењу родне једнакости у пословном окружењу, коју је на Копаоник бизнис форуму потписало 6 водећих домаћих и страних компанија Икеа, Мастеркард, Теленор, Делта Холдинг, Асеко и УниКредит банка.

Обраћајући се учесницима,  повереница је поздравила ову иницијативу и истакла да се економија не може одвојити од људи. Подсетивши да је равноправност жена и мушкараца прошле године била важна тема и у Давосу и на Копаонику, она је изразила задовољство што је наш највећи Бизнис форум наставио са овом праксом. Тиме је, како је рекла, добро позната пословица да иза сваког успешног мушкарца стоји жена, добила сасвим ново значење: да уз успешне мушкарце стоје исто толико успешне жене.

„Овај важан корак ка унапређењу родне равноправности,  говори о свести послодаваца и чињеници да бизнис и људска права нису на различитим, већ на истој страни, те да постоје компаније које показују да је могуће истовремено и успешно пословати и поштовати равноправност свих запослених, јер људска права немају пол“, поручила је Јанковић.

Повереница је нагласила да унапређење родне равноправности, осим што ствара толерантно друштво, може унапредити пословање јер пружа разноликост перспектива, талената и знања и подсетила да је у циљу помоћи послодавцима Повереник за заштиту равноправности израдио својеврсни антидискриминациони водич – Кодекс равноправности, коме се до сада прикључио велики број компанија.

Иницијатори потписивања  Декларације о унапређењу родне једнакости у пословном окружењу су компанија Икеа и Асоцијација за економско оснаживање жена (АФА) уз подршку амбасаде Краљевине Шведске.

Print Friendly, PDF & Email
back to top