Посета Експертске мисије ЕУ Поверенику

Експертска мисијa Европске уније, на челу са Ann Vandekerckhove и Margaret Tuite посетила је Повереника за заштиту равноправности, у циљу разговора о правима детета из перспективе рада Повереника.

Повереница Невена Петрушић упознала је чланице и чланове мисије са радом Повереника, као и са досадашњим напорима и успесима у борби против дискриминације деце.

Састанку су присуствовали Ана Миленић, Дара Гравара Стојановић, Бранко Пузић, Бранислав Радовић из Канцеларије за европске интеграције, као и Косана Бекер, помоћница поверенице за заштиту равноправности.

Повереница је истакла да је Посебан извештај Повереника у вези са дискриминацијом деце показао да дискриминације највише има у области образовања, као и то да су код младих веома изражени дискриминаторни ставови и предрасуде. Подсетила је и на чињеницу да је још пре три године Министарству образовања Повереник дао препоруку да из уџбеника уклони садржаје који подстичу стереотипе и дискриминацију, али да по тој препоруци још увек није поступљено.

На састанку је било речи и о доброј сарадњи Повереника са канцеларијом Заштитника грађана у вези са питањима деце, а истакнуто је и то да је Србији неопходан Закон о правима детета који ће регулисати бројна питања.

Повереница је посебно нагласила неопходност регулисања положаја детета пред независним телима, како би деци било омогућено да слободно изразе своје мишљење у поступцима који се тичу њихових права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top