Повереница волонтира на инфо линији за подршку старијим особама у изолацији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић волонтира сваког петка од 12 до 15 часова на инфо линији Црвеног крста Србије за подршку старијим грађанима и грађанкама у изолацији.

Током данашњег разговора, старији који су се јављали највише су желели да у директном контакту поделе сопствена искуства о времену које проводе током 24-часовне забране кретања, где су наводили да им најтеже пада одвојеност од деце, а посебно унука. Повереницу су највише питали о начинима за продужење рецепата и могућностима за продужавање возачке дозволе, као и о функционисању мера за негу и помоћ у кући током ванредног стања. Јанковић је такође одговарала и на питања која су се односила на евентуалну целодневну забрану кретања за све грађане и како би она утицала на старије који немају потомке.

Такође, јавио се и један број грађана са инвалидитетом који су се наводили проблем функционисања сервиса персоналних асистената у условима ограниченог кретања, посебно оних који раде двократно. Повереница је упознала грађане да је од увођења ванредног стања упутила неколико Иницијатива Влади Србије у циљу решавања проблема са којима су се суочили самохрани родитељи, запослени родитељи деце са инвалидитетом, особе оболеле од ретких болести, жене изложене партнерском и породичном насиљу и друге угрожене друштвене групе, као и Иницијативу за решавање начина исплате различитих социјалних давања у овом периоду.

Print Friendly, PDF & Email
back to top