Повереница у Минхену на састанку посвећеном борби против антисемитизма

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Минхену учествује на другом Међународном састанку специјалних изасланика и координатора за борбу против антисемитизма који је отворио председник Светског јеврејског конгреса Роналд  Лаудер.

Председник светског конгреса Јевреја упозорио је да смо у последње време сведоци инцидената који нису забележени у претходне две генерације. Он је изнео забрињавајуће податке да је чак 44% младих Јевреја у Европи барем једном било мета у претходних годину дана.

Током обраћања, повереница Јанковић је рекла да се наша земља може похвалити да у актуелном тренду растућег антисемитизма у Европи не бележи пораст инцидената као и да Република Србија велику пажњу посвећује неговању антифашизма. У десетогодишњој пракси рада Повереника за заштиту равноправности имали смо три притужбе и свакој смо приступили  потпуно свесни да сваки индивидуални случај дискриминације може имати огромне последице и постати много озбиљнији, истакла је повереница. Међутим, препознајући значај сузбијања и превенције говора мржње, посебно на друштвеним мрежама, Повереник за заштиту равноправности упутио је генералну препоруку информативним порталима да прате, контролишу и уклањају недопуштене коментаре, посебно говор мржње. Већина портала поштује препоруку, што нас охрабрује, нагласила је Јанковић. Она је истакла да је у превенцију уложено много, али да је то само први корак, наводећи да ће се наставити напори са  циљем сузбијања говора мржње и сваког облика дискриминације, користећи све расположиве механизме које наш закон пружа. Само прошле године одржали смо преко 800 врста различитих конференција, дебата, радионица. Повереница је такође рекла да је неопходно радити на едукацији  млађих генерација, на њима пријемчив начин, и тако приближити важност борбе против антисемитизма и дискриминације уопште.

Јанковић је такође присуствовала свечаној вечери на којој је немачкој канцеларки Ангели Меркел уручена престижна награда Теодор Херцл због залагања за идеал толерантног света за јеврејски народ, у организацији председника Светског конгреса Јевреја и Шарлоте Kноблох, председница јеврејске заједнице у Минхену.

Print Friendly, PDF & Email
back to top