Повереница потписала Женску платформу за развој Србије

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић потписала је Женску платформу за развој Србије којом су дефинисани развојни циљеви у различитим областима друштвеног живота, како би се правац развоја усмерио ка побољшању квалитета свакодневног живота жена и мушкараца у Србији у периоду 2014-2020.

Повереница је рекла да су она и колегинице и колеге из стручне службе одлучили да подрже Женску платформ симболично уочи Међународног дана жена, сматрајући да питање родне равноправности није женско питање, већ се ради о питању развоја друштва.

Платформа је добра за развој Србије, а кључне препреке су неуједначне развој друштва, посебно руралних подручја, неадекватно управљање људским ресусрима, неадекватно управљање природним ресурсима и заштитом животне, нагласила је повереница.

Она је додала да су жене и даље много чешће од мушкараца изложене дискирминацијем и да тако каже број притужби који стиже Поверенику за заштиту равноправности, али и друга релевантна истраживања.

Сања Николин из Женске платформе рекла је да ову иницијативу од других разликује то што се не боре само за родну равноправност, већ за другачију концепцију решавања најважнијих друштвених питања и додала да није довољно да се праве програми за предузетнице, жене у различитим секторима, већ да се укључимо у решавање најважнијих друштвених питања.

Женска платформа окупља велики број ангажованих жена на јавним пословима из различитих институција, парламената, академске заједнице, цивилног друштва, приватног сектора, политичких партија, синдиката и медија.

Састанку у просторијама Повереника за заштиту равноправности присуствовале су и директорка Фондације Фридрих Еберт Урсула Кох Лаугвиц и Ана Манојловић, координаторка пројеката Фондације.

zp
Print Friendly, PDF & Email
back to top