Повереница на седници Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине

Сопствени дом није увек најбезбедније место за жену као што се то обично мисли, јер велики број њих у кући осећа страх – страх који руши њихово достојанство, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на седници Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине, чија је тема била насиље над женама. Повереница је рекла да o оправданом страху жена говори и податак да се више од 2/3 фемицида догоди управо у кући, а да чак 70% жена доживи неки облик сексуалног узнемиравања, прогона или партнерског насиља од своје 15 године.

Зато је о насиљу важно говорити јавно, а посебно је значајно што о овој теми говоримо на седници Одбора за безбедност. Ово је добар начин укључивања и прихватања концепта људске безбедности у систему националне безбедности, који је изузетно важан за свакодневни живот, рекла је Јанковић. Повереница најављује да ће иницирати одржавање седница одбора у Народној Скупштини Републике Србије у чијој су надлежности питања безбедности.

Повереница је такође указала на изузетно важну улогу медија. Иако има помака у томе на који начин медији преносе информације о фемициду, Јанковић је потсетила на наслове попут: “Упуцао конобарицу због неузвраћене љубави“ или „Запалио жену јер је имала швалера“… То је апсолутно недопустиво и није начин да се укаже на проблем. Оно што стално морамо говорити и тиме слати поруку – ниједна жена није одговорна зато што је доживела насиље, нити насиље над женама сме да буде доживљавано као део културе и традиције, нагласила је повереница. Она је указала и на то да се у јавности често објављују судске пресуде, а нагласак ставља на малу казну, што деморалише жене да пријаве насиље. Овом треба додати и податак да судови често прихватају као олакшавајуће околности пијанство, младост, старост, па чак и незапосленост.

Седници Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине присуствовало је 10 мушкараца, чланова одбора, који су на врло конструктиван начин говорили о овој теми. Састав Одбора такође говори о неједнаком односу моћи мушкараца и жена, јер су на националном и другим нивоима мушкарци већином чланови оних одбора у чијој надлежности се налазе питања безбедносне политике. Поред осталих, говорио је и председник Одбора Мирослав Шпановић, заменица покрајинског заштитника грађана Анико Ширкова и посланица и председница Одбора за спорт и омладину Стојанка Лекић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top