Повереница на конференцији „Снажна жена – снажно село“ у Новој Вароши

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић била је једна од главних учесница конференције „Снажна жена – снажно село“у Новој Вароши, који су поводом обележавања Међународног дана жена на селу заједнички организовали Амбасада Аустралије, UN WOMEN, Форум жена Пријепоља и Повереник за заштиту равноправности. Циљ је био да се допринесе већој видљивости жена са села и унапреди сарадња националних и локалних власти и организација цивилног друштва у у бављењу питањима која су од интереса за жене из руралних подручја.

Унапређење квалитета живота жена у руралним подручјима, равноправнији удео у расподели имовине и дохотка и економско оснаживање представљају изузетно важне аспекте не само за побољшање положаја жена на селу, већ и одрживог развоја сеоских средина у Србији, истакла је повереница Јанковић. Зато жене са села морају бити видљивије и више укључене у процесе одлучивања у својим срединама, како би њихове потребе бити боље препознате, а проблеми решени, нагласила је повереница. Прошле године установили смо награду за град/општину једнаких могућности која се додељује локалној самоуправи у циљу прoмoвисaњa и jaчaњa рaвнoпрaвнoсти у локалним самоуправама у Србији, навела је Јанковић.

Главне теме скупа биле су социјални и економски аспект положаја жена на селу, насиље и медијска слика жена из руралних подручја, а повереница Јанковић истакла је да се морамо изборити за другачији приступ медија који не подржава стереотипе већ реалан живот и потенцијале које ове жене имају.

Све учеснице конференције су посетиле домаћинство Курћубић где су са члановима домаћинства разговарале о подели послова, односу традиционалног и модернног начина живота као и њиховим плановима за будућност. На скупу су проглашени и аутори најбољих идејних решења за Вајбер стикере намењене оснаживању жена на селу, млади панелисти Повереника за заштиту равноправности Милица Којић и Јован Аксентијевић.

На панелу су учествовале и амбасадорка Аустралије за Србију, Црну Гору и Северну Македонију Рут Стјуарт, амбасадорка Канаде Кати Чаба, амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп, заменица амбасадорке Велике Британије Ребека Фабрици, представница УН Агенције за родну равноправност и оснаживање жена – UN WOMEN Оља Јанковић Лековић, председница Управног одбора Форума жена Пријепоља Милева Малешић и бројне представнице других  женских организација из Србије и Црне Горе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top