Повереница на данима сениора Звездаре

Свако људско биће има потребу за уважавањем и поштовањем због тога је неопходно да децу томе учимо од малих ногу, као и да их учимо да науче да слушају јер само ако слушамо и чујемо једни други можемо остварити међугенерацијску солидарност, рекла је на отварању „Дана сениора на Звездари“, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

У оквиру петодневне манифестације организована је трибине на тему „Перспектива трећег доба“ која је отворила тему перспективе сениора, начина реализације и оснаживања у проналажењу смисла и вредности у трећем добу. Повереница Јанковић је рекла да се људи трећем добу често суочавају са губитаком смисла живота. Она је истакла да свако треба сам да пронађе мотив али је истакла да је волонтирање један од бољих начин активирања. Позитивне промене видљиве су већ после месец дана активности. Као пример добре праксе навела је волонтерски центар на општини Звездара. После размене идеја и ставова Повереница Јанковић је најавила да ће поводом првог октобра Међународног дана старих покретнути иницијативу да први часови у школама буду посвећени међугенерацијској солидарности као и могућност одржавања обавезних волонтерских часова у средњим школама.

Овогодишњи „Дани сениора на Звездари“, девети по реду, имају за циљ да афирмишу позитивну слику о старењу и старијим људима, њиховим потребама и могућностима, о важности међугенерацијске солидарности и хумане и достојанствене старости. Манифестацију је отворио председник општине Милош Игњатовић а говорили су и и др Александра Милићевић Калашић, неуропсихијатар и професор, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Снежана Јандрлић, музичар и макробиотичар, Жаклина Богавац из Академије Едукативе, Градимир Зајић, социолог и Бранка Рибар Брајић, магистар електротехнике у пензији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top