Повереница најавила конференцију о положају младих

Млади људи у Србији суочени су са бројним проблемима и изазовима савременог доба, али један од највећих изазова са којим се ми као друштво суочавамо је што нам број младих опада у укупном броју становника. Млади све више одлазе из земље, на првом месту због њиховог веровања да ће у иностранству имати бољу перспективу приликом школовања, а касније и запослења . Нажалост, добар  део њих се не враћа рекла је, поводом Међународног дана младих повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она је истакла да исељавање младих није само проблем Србије већ целог региона.

Повереница је указала на посебну посвећеност институције Повереника младима и најавила да ће ове године, поред бројних активности подршке младима, у сарадњи са Омладинском престоницом Европе Нови Сад (OPENS2019) бити организована и велика конференција о њиховом положају у Србији.

Један од великих проблема са којима се млади суочавају је насиље, а према подацима више од половине младих изложено некој врсти насиља. Вршњачко насиље је забрињавајуће. Слично је и када је реч о дискриминацији – више од половине младих је на неки начин дискриминасано навела је повереница Јанковић. Млади су  често дискриминисани приликом запошљавања јер се као услав тражи искуство које они немају где да стекну. Позитивно је то што подаци показују да је упркос лошој статистици, проценат незапослених младих је смањен али  тек четвртина младих ради оно за шта се школовала.

Бранкица Јанковић је указала на низ позитивних мера које држава предузима у стратегијама за побољшање положаја младих и наводи да је данашњи дан прилика да се о проблемима говори.

Print Friendly, PDF & Email
back to top