Одржана Конференција Србија на путу равноправности и толеранције

 

Повереник за заштиту равноправности одржао је 16. новембра, на Међународнои дан толеранције, конференцију „Србија на путу равноправности и толеранције: Искуства Повереника за заштиту равноправности“. На конференцији су учешствовали највиши представници државних институција у Србији, представници мисија ЕУ и ОЕБС-а у Србији, диполомате, представници цивилног сектора и медија. На почетку конференције учесници и гости минутом ћутања одали су пошту жртвама терористичких напада у Паризу.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је скуп поруком да Србија иде путем равноправности, толеранције и поштовања сваке врсте различитости и да је равноправност вредност којом пре свега треба да се потврди зрелост друштва.

„Из стерепотипа о било којој мањинској и маргинализованој групи у стању смо да веома брзо створимо предрасуде, а онда лако стигнемо и до дискриминације која је, упркос евидентним помацима и видљивом напретку у појединим сегментима друштва, и даље присустна појава“, рекла је повереница.

Она је указала да је у Србији најчешћа дискриминација по основу пола и на основу националне припадности, као и да се дискриминација најчешће дешава приликом запошљавања и на самом радном месту.

У уводном делу конференције обратио се и премијер Србије Александар Вучић речима да „свет треба да пружи шансу култури дијалога и мира“.

„Србија је томе предана и то показује кроз своју регионалну политику. Поносан сам на грађане Србије, јер у Србији не постоји антимуслиманско расположење и због тога што није завладала хистерија“, рекао је Вучић.

Премијер је позвао грађане и институције да се сви заједнички успешније ухвате у коштац са дискриминацијом и указао да у Србији постоји правни оквир, стратегија и акциони план у овој области, а да се за то издвајају и велика средства од око 35 милиона евра.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поручио је да је толеранција вредност коју ће Европа бранити и да неће стати пред страхом и терором. Он је указао да је Србија показала посвећеност у борби за људска и мањинска права и да ће отварање поглавља 23, које се управо бави овом облашћу, бити подстицај за заједнички рад.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић рекао је да данашњи дан треба посветити сумирању онога што је на пољу толеранције и борбе против дискриминације и заштите људских права учињено у Србији у протеклим годинама додајући да законски оквир постоји, Устав препознаје дискримацију, али оно где не смемо бити задовољни је сама примена.

На конференцији су по први пут додељене Годишње медијске награде за толеранцију ауторима најуспешнијих новинарских радова. Награде новинарима уручили су повереница Бранкица Јанковић и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард.

Буркхард је истакао да су равноправност и достојанство основ за остваривање права, а да дискриминација, не само да лоше утиче на појединце и групе, већ подрива основе толерантног и демократског друштва и лишава нас економског и културног просперитета. Он је додао да Мисија ОЕБС-а у Србији остаје доследна сарадњи са Повереником за заштиту равноправности на даљем промовисању толеранције и недискриминације.

На тематском делу конференције „Медији – од дискриминације до толеранције“ обратила се помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер која је рекла да Повереник добија притужбе на медије, „неке основано, неке не“. Она је нагласила да Законом о дискриминацији постоје два ограничења која се тичу слободе изражавања, а то су узнемирујуће, понижавајуће поступање и говор мржње.

„Ми нисмо цензура, то је важна порука“, рекла је Косана Бекер и истакла да Повереник за заштиту равноправности не може и не жели да утиче на уређивачку политику медија.

Председник УО Асоцијације медија Зоран Секулић подсетио је да су неравноправност и дискриминација забрањени Уставом и законима, а опет су свакодневне појаве. Он је рекао да је тачно да је огромна улога медија у сузбијању дискриминације, али није једина, већ зависи од снага на политичкој сцени, понашања политичке елите и културе јавног говора.

Чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Гордана Суша представила је резултате анализе родне равноправности у емисијама првог програма РТС који показују да су жене још увек извршиоци посла, а мушкарци на руководећим позицијама.

„Ситуација на јавном сервису је ипак знатно боља него на комерцијалним телевизијама. И у самом РЕМ је до скоро од девет чланова била само једна жена, а сада нас има две. У савету се одлуке не доносе ни мушки, ни женски, већ гласањем и најчешће сам у мањини, па ми је некад и нелагодно да браним неке одлуке против којих сам гласала“, рекла је Гордана Суша.

Конференцији је присуствовало више од 200 људи, као и велики број представника медија. Шира јавност имала је прилику да конференцију прати у директном преносу на другом програму РТС-а.

Фото: ФоНет
Print Friendly, PDF & Email
back to top