Oбавештење јавности – Председник Јединствене Србије Драган Марковић дискриминисао припаднике ЛГБТ популације у недељнику „Афера“

Регионални инфо центар обратио се повереници притужбом против Јединствене Србије због дискриминаторних изјава председника странке Драгана Марковића у интервјуу у недељнику Афера. Марковић је, говорећи о ЛГБТ популацији, између осталог, изјавио: „Каква бре популација? То су групице људи које од својих и туђих здравствених проблема праве бизнис. Како да подржим нешто што је противприродно…“.

Повереница за заштиту равноправности утврдила је да изношење оваквог става представља акт дискриминације јер вређа достојанство особа истополне сексуалне оријентације и у односу на њих ствара понижавајуће и увредљиво окружење. Оваква изјава доприноси и ширењу стереотипа и предрасуда и ствара атмосферу нетолеранције. Повереница је истакла да посебну одговорност и тежину има то што је овакву изјаву изнео носилац јавне власти, чија је уставна и законска дужност да поштује забрану дискриминације и равноправност свих грађана и грађанки.

Повереница за заштиту равноправности дала је мишљење да је председник Јединствене Србије Драган Марковић прекршио одредбе Закона о забрани дискриминације и дала му препоруку да упути извињење припадницима и припадницама ЛГБТ популације које ће објавити у једном дневном листу са националним тиражем и да убудуће не даје изјаве којима се вређа достојанство особа истополне сексуалне оријентације.

С обзиром да Драган Марковић није поступио по препоруци, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top