Међународни дан толеранције – Регионална конференција 2016.

Конференција „Први регионални форум тела за равноправност Југоисточне Европе“, одржана је у Београду поводом 16. новембра, Међународног дана толеранције, а организацију скупа помогли су Мисија ОЕБС у Србији и Фондација за отворено друштво Србијe.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је дискриминација дубоко укорењена у предрасудама и навикама које се споро и дуго мењају, а тела за заштиту равноправности у земљама региона свакодневним деловањем треба да потврде да је могуће живети достојанствено и уз пуно поштовање равноправности.
Повереница је нагласила да се највећи број притужби грађана тој институцији, али и телима за равноправност у региону, односи на област рада и запошљавања што је, како је нагласила, и заједнички именитељ окупљања на Конференцији.
Јанковић је истакла да значајан број људи живи у страху од губитка посла, осећаја неслободе и прихватања лошијих услова рада и дискриминаторског поступања по разним основама, као и да се са дискриминацијом у раду суочавају сви – према годинама живота, инвалидитета, премештањем трудница и породиља на нижа радна места или због чланства у политичким и синдикалним организацијама.
Судећи по притужбама по којима поступа повереник и већина сличних институција у региону, највише њих се односи на област запошљавања, подвукла је повереница и поручила да те институције својим деловањем треба да потврђују да је у региону итекако могуће живети достојанствено, уз пуно поштовање принципа равноправности.
“Окупили смо се верујући да заједничким радом и трудом савладавамо бројне изазове”, рекла је Јанковић и са учесницима Конференције потписала заједничку изјаву о сарадњи регионалних канцеларија повереника овог дела Европе, која предвиђа сталну комуникацију и размену искустава.
Учесницима скупа се обратила и председница српског парламента Маја Гојковић, рекавши да је Србија посвећена регионалној сарадњи, миру и безбедности, а да је улога повереника значајна у спречавању, забрани и борби против свих облика дискиминације како би државе напредовале у испуњавању међународних стандарда.
“Скупштина Србије задовољна је добром сарадњом са Повереником за заштиту равноправности и уверена сам да ћемо, изградњом толерантнијег сваког од наших друштава, изградити бољи и
стабилнији регион”, рекла је Гојковић и подсетила на бројне донете законе на унапређењу заштите људских права.
Гојковић сматра да ће отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом бити додатна прилика и шанса да се унапреде слободе и људска права у Србији.
Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио рекао је да је организација конференције начин да се понуди платформа за регионално умрежавање и сарадњу, стремећи идеалу равноправности за све.
“Ако је било која група појединаца дискриминисана, онда су свима нама ускраћена универзална међународна људска права”, рекао је Орицио и оценио да државне институције могу да имају корист од подршке независних тела, али и да новинари играју важну улогу и представљају стварност тако што стављају у први план питања од јавног интереса.
“Медијски посленици требало би да стварају атмосферу нулте толеранције на дискриминацију.
Зато смо и подржали успостављање новинарске награда за толеранцију”, нагласио је Орицио, који је са повереницом Јанковић те награде уручио овогодишњим добитницима и добитницама.
Извршна директорка ЕКВИНЕТ-а Ана Гаспард истакла је да та организација промовише једнакост у Европи, а да различитост обогаћује друштво сваке државе и да је управо то неопходан предуслов за мир и равнправност.
Важност комуникације и рада на подизању свести доприноси јачању ширих друштвених односа, док тела за заштиту равноправности играју сложену улогу која није увек популарна, рекла је Гаспард истакавши да политичка подршка има кључни утицај на остваривању улоге тих тела, а да регионална сарадња појачава њихове капацитете.
Искуства из Босне и Херцеговине пренела је председавајућа Омбудсмена за људска права БиХ Јасминка Џумхур, која је рекла да концепт толеранције захтева уважавање туђих идеја и ставова и богатства различитости у друштвима, а да је дужност оних који се баве борбом против дискриминације да промовишу да је свако људско биће слободно и да има право да живи у миру и буде такво какво јесте.
Правобранитељица за равноправност полова Хрватске Вишња Љубичић најавила је да ће у циљу успешног наставка пројекта покренутог у Београду идуће године бити организован сусрет у Загребу, а њена колегиница, правобранитељица за децу Хрватске Ивана Милас Кларић истакла да се квалитетним радом њене и других институција које се баве заштитом дечјих права, осигурава свим другим институцијама мање посла у будућности.
Скупу су се обратили и заменица поверенице за заштиту од дискриминације Албаније Ардиана Хала, заменица пучке парвобранитељице Хрватске Тена Шимоновић Ајнвалтер, правобранитељица за особе са инвалидитетом Хрватске Анка Слоњшак, председник Комисије за заштиту од дискриминације Македоније Александар Даштевски заменик Заштитника људских права и слобода Црне Горе Синиша Бјековић.
Они су били сагласни да је неопходна регионална сарадња на заштити људских права и борби против дискриминације у свакој области живота.

Print Friendly, PDF & Email
back to top