ГОДИШЊА МЕДИЈСКА НАГРАДА ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ 2018

Поводом 16. новембра Међународног дана толеранције, Повереник за заштиту равноправности уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, четврту годину за редом додељује Годишњу медијску награду за најбоље медијске текстове и прилоге на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције.

 

Право на учешће имају новинари и новинарке свих штампаних и електронских, локалних и националних медија регистрованих у Србији, који су објавили текстове/прилоге на темe конкурсa, у периоду од 15. септембра 2017. до 15. септембра 2018. године. Из исте медијске куће на конкурсу може да учествује више новинара/новинарки, али само са по једним прилогом/текстом. Критеријуми на основу којих ће се учесници/цe оцењивати су: препознавање феномена дискриминације, допринос смањивању стереотипа и предрасуда, афирмативно извештавање, промовисање равноправности и употреба родно осетљивог језика. У обзир ће се узимати радијски и телевизијски прилози у трајању од најдуже 3 минута, и најдуже 30 минута за репортаже.

Медијске текстове и прилоге потребно је послати у периоду од 15. јуна до 15. септембра 2018. године на: poverenik@ravnopravnost.gov.rs. Пријава за конкурс треба да садржи медијски прилог/текст и краћу биографију са контактима аутора/ауторке. Формат пријаве: за радио и телевизију – линк са емитованим прилогом, за штампане и интернет медије – линк и објављен текст у ПДФ формату.

Добитници/цe прве награде посетиће институције и медије једне од европских земаља која има добре праксе у заштити људских права.

Награде се додељују у три категорије:

  • прва, друга и трећа за радијски/ТВ прилог;
  • прва, друга и трећа за штампани/текст на интернету;
  • прва, друга и трећа за радио/ТВ репортажу у трајању до 30 мин.

Стручни жири чине: добитнице прве награде у све три категорије за 2017. годину Јелена Јоргачевић Кисић (Време), Тамара Танкосић (РТС), Јована Полић (Продукција ЈСП), шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић и шефица Кабинета Повереникa за заштиту равноправности Антигона Андонов.

Најбољи медијски прилози на конкурсу и имена аутора и ауторки биће проглашени на Годишњој конференцији Повереника за заштиту равноправности 16. новембра 2018. године, а потом на сајту и фејсбук страници Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС-а.

Верујемо да ће Ваш медиј препознати значај и важност овог конкурса, те да ћете охрабрити своје колеге и колегинице да се пријаве на конкурс. За све додатне информације можете се обратити мејлом Данијели Шеган danijela.segan@ravnopravnost.gov.rs 064/88-98-729, или Златани Малетић zlatana.maletic@ravnopravnost.gov.rs 064/88-98-720.

Logo
Print Friendly, PDF & Email
back to top