Годишња конференција поводом Међународног дана толеранције

Поводом  Међународног дана толеранције, као и 10 година од усвајања Закона о забрани дискриминације, Повереник за заштиту равноправности организовао је годишњу конференцију у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Амбасадомо Краљевине Норвешке.

Изазови са којима се у времену великих криза и турбуленција суочавамо су бројни, али поносна сам на оно што смо постигли. Када се осврнемо, иза нас су хиљаде жена у јавном сектору које нису биле приморане да оду у пензију због закона који их је дискриминисао, одељење за хемодијализу у Врњачкој Бањи које после доста година прима пацијенте, девојчице уписују војне гимназије, очеви могу да буду пратиоци у дечијим болницама, рекла је повереница Бранкица Јанковић и додала да тиме нису решени сви проблем, али да су позитивни помаци ипак видљиви.

Упркос оптимизму, евидентно је да тешкоћа има, и оне често нису ексклузивно наши, са њима се суочавају и државе у региону и читавој Европи, у којој су у порасту ксенофобија, расизам, антисемитизам… Нарастајући и забрињавајући тренд у јавном простору је говор мржње који се усложио услед нових модела комуникације, миграција и нових друштвених образаца понашања. Погледајте само како изгледају снимци вршњачког насиља или насиља над женама који круже друштвеним мрежама – навела је повереница и закључила да много тога још нисмо решили у оффлине свету, а да су нас већ преплавили изазови онлине света.

На конференцији представљени суи  резултати истраживања „Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији”. То је шесто по реду истраживање на ову тему у последњих десет година а које урађено у сарадњи са немачком организацијом за развојну сарадњу-ГИЗ.

Повереник за заштиту равноправности је препознат као актер који у великој мери може да допринесе сузбијању дискриминације. Повећана је и видљивост институције, јер више од половине грађана и грађанки зна да постоји институција која штити равноправност свих грађана. У истраживању се наводи да грађани и грађанке на првом месту перципирају Роме као најугроженију групу, а потом жене, припаднике ЛГБТ популације, особе са интелектуалним потешкоћама и менталним сметњама и сиромашне.Као институције које највише могу да допринесу смањењу дискриминације или негативно утичу на њу и испитанице виде медије, али и породицу, школу, Владу и саме грађане.

И ове године, на конференцији су по пети пут уручене “Годишње новинарске награде за толеранцију”, коју заједнички додељују Повереник за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС-а у Србији. Награђени су : Аљоша Мудри (вугл.рс), Бојана Миловановић (Нови Магазин), Јелена Диковић (Данас) , Сузана Трајковић (Еспрессо), Александар Минић (Тв Форум Пријепоље), Биљана Јовичић Радуловић (РТС) , Братислав Илић (Прва), Милица Батричевић и Јована Нетковић (Вугл рс и Бефем продукција).

Додељене су и награде “Град/општина једнаких могућности” које су уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке уручене по други пут. Добитници су општине: Медвеђа (прво место), Прибој (друго место) И Аранђеловац(треће место).

Print Friendly, PDF & Email
back to top