Експлоатација деце и узрок и последица дискриминације

Експлоатација деце и дечјег рада може представљати и узрок и последицу дискриминације, односно неједнакости, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и поручила да треба помоћи угроженим породицама, посебно превентивним мерама, како би се утицало на окончање дечјег рада у свим његовим облицима.

Многа сиромашна домаћинства изложена су вишеструким факторима ризика, што захтева сложене интервенције превентивног типа, али и мере активне инклузије које комбинују новчане накнаде, запошљавање корисника и квалитетне услуге интегралне социјалне заштите, поручила је повереница.

Јанковић је подвукла и да социјално-економска средина у којој дете живи може утицати да оно буде изложено злоупотреби дечијег рада и указала да су деца која припадају појединим друштвеним групама, као што су сиромашне породице или су житељи ромских насеља, више и чешће изложена дискриминацији и могу бити приморана да раде у домаћинству или да и сами привређују.

Јанковић је на Округлом столу „Унапређење нормативног оквира за заштиту деце од злоупотребе дечијег рада“, указла да бројна истраживања показују да су услуге у заједници на локалном нивоу недовољно доступне, неравномерно развијене, а често и неодрживе.

На скупу су говорили и министар за рад Александар Вулин, национални координатор Међународне организације рада (МОР) за Србију Јован Протић, заменица председнице скупштинског Одбора за права детета Милена Бићанин и други.

deca-okrugli-sto
Print Friendly, PDF & Email
back to top