Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Поводом 22. априла, Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да овај дан, када се навршава 75. година од пробоја групе заточеника усташког логора у Јасеновцу, свима треба да буде опомена и сећање на стотине хиљада убијених Срба, Јевреја и Рома, међу којима и хиљаде деце, који су страдали само зато што су били друге вере, расе, националности. Обавеза је и појединаца и целог друштва да не забораве жртве, а посебну пажњу морамо посветити едукацији деце и младих, о томе колико дискриминација може бити опасна и довести до катастрофалних последица, нагласила је повереница.

Ово је такође прилика да се сетимо и одамо поштовање обичним људима који су спасавали и помагали, често ризикујући сопствене животе. Једна од њих, до недавно најширој јавности мање познатих, била је Диана Будисављевић, жена која је спасла хиљаде деце из логора НДХ.  Због тога је веома важно то што ће грађани и грађанке Србије и Хрватске преко филма који ће у исто време бити приказан на националним телевизијама, моћи да науче више о жене која је личним примером показала да обичан човек може да учини много у највећем безумљу и спаси веру у људскост.

Не смемо дозволити да у Србији, чији је народ уз јеврејски и ромски поднео највише жртава, на овим просторима, током Другог светског рата, постоји било какво оправдавање или толеранција према фашистичким идејама и политикама. Србија је међу малобројним државама којима нема  пораста антисемитизма, али изоловани инциденти нас упозоравају  да млађе генерације морамо научити  да су њихови вршњаци пре само 75 година страдали само зато што су били други и другачији. Овај Дан сећања представља упозорење свима да кршење људских права и распиривање расне, националне и верске мржње и нетрпељивости могу довести до несагледивих последица, закључује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top