Међународни дан борбе против расне дискриминације

Међународни дан борбе против расне дискриминације ове године обележава се  у сенци пандемије вируса COVID – 19 и мера за његово сузбијање, изјавила је повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић и истакла да је актуелна ситуација показала сву рањивост савременог друштва на глобалном нивоу и пред нас поставила незапамћене изазове, између осталог, и по питању очувања и остваривања фундаменталних људских права.

Ова ситуација показује колики је значај међусобног поштовања, разумевања и толеранције и  не сме бити изговор за дискриминацију по било ком основу – расе, вере, националне и етинчке припадности и по другим основама. Такође, веома је важно да у овом тренутку сва друштва не дозволе расизам, ксенофобију или стигматизацију из било ког разлога.

У контексту веома тешких околности морамо бити свесни и додатно отежане позиције осетљивих друштвених група, рекла је повереница и позвала све да у овом тренутку покажу солидарност на делу.

Повереник за заштиту равноправности, као институција која је надлежна за сузбијање дискриминације, наставиће да континуирано прати и реагује у складу са својом надлежношћу, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top